آشنایی با کاربرد و تفاوت انواع سرپیچ لامپ

آشنایی با کاربرد و تفاوت انواع سرپیچ لامپ

سرپیچ لامپ یکی از مهمترین اجزایی است که برای اتصال درست لامپ به جریان برق استفاده می‌شود. لامپ‌ها در سرپیچ قرار می‌گیرند و از طریق آن به اتصالات الکتریکی جهت روشن شدن متصل می‌گردند. سرپیچ‌ لامپ شامل انواع مختلفی است که هر یک از اندازه و مشخصات خاصی برخوردار هستند. در ادامه مطلب به بررسی انواع سرپیچ لامپ پرداخته و با کاربرد آنها آشنا خواهیم شد.

 

سرپیچ لامپ چیست؟

سرپیچ لامپ یا پایه لامپ، بخشی از وسیله نورپردازی است که لامپ در داخل آن قرار می‌گیرد. سرپیچ معمولا شامل یک پایه یا بستر جهت نصب لامپ و اتصالات الکتریکی برای اتصال لامپ به جریان برق است. به عبارتی این بخش به عنوان یک واسطه میان سیم برق و لامپ عمل کرده و ارتباط میان آنها را فراهم می‌کند.

 

سرپیچ لامپ چیست؟

اجزای سرپیچ لامپ

  • کلاهک سرپیچ: کلاهک سرپیچ لامپ از جنس باکالیت است و کنتاکت‌های مختلفی را در خود نگه می‌دارد. باکالیت یک نوع ترموست یا پلاستیک است که نسبت به حرارت و واکنش‌های شیمیایی مقاومت خوبی دارد. برای همین از این ماده برای تولید کلاهک سرپیچ لامپ و همچنین لوازم دیگری نظیر دسته ماهیتابه استفاده زیادی می‌شود.
  • سیلندر سرپیچ: یکی دیگر از اجزای سرپیچ لامپ، سیلندر سرپیچ نام دارد که این بخش هم از جنس باکالیت است. در این بخش رزوه قرار می‌گیرد.
    حلقه رزوه: رزوه وظیفه نگهداری از لامپ و کنتاکت را بر عهده داشته و معمولا از جنس فلز آبکاری شده است.
  • کنتاکت‌های اتصال: این بخش که اغلب از جنس فلز برنج است، جریان برق را به لامپ می‌رساند.

 

انواع سرپیچ لامپ سری E و غیره

از پرفروش‌ترین و پرکاربردترین سرپیچ‌های موجود در بازار باید به سرپیچ‌های سری E اشاره کرد. نام این سرپیچ‌ها با حرف E شروع شده و در کنار آن یک عدد که نشانگر قطر سرپیچ بر حسب میلی متر است، به چشم می‌خورد. در خصوص انواع سرپیچ سری E میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرپیچ E27: این سرپیچ از رایج‌ترین انواع سرپیچ لامپ بوده و در بسیاری از کشورها مورد استفاده قرار می‌گیرد. همانطور که مشخص است، قطر این سرپیچ معادل با 27 میلی متر است.
  • سرپیچ E14: این سرپیچ یکی دیگر از سرپیچ‌های سری E بوده و قطری معادل با 14 میلی متر دارد.
  • به جز سرپیچ‌های سری E، سرپیچ‌های دیگری هم در بازار موجود هستند که مهمترین آنها به شرح زیر است:
  • سرپیچ B22: این سرپیچ قطری معادل با 22 میلی متر داشته و در بسیاری از کشورها از جمله هند و انگلیس استفاده می‌شود.
  • سرپیچ G9: این سرپیچ برای لامپ‌های هالوژنی مناسب است و بیشتر برای روشنایی محیط‌های کوچک استفاده می‌گردد.
  • سرپیچ GU10: این سرپیچ مشابه با سرپیچ G9 بوده و برای روشنایی محیط‌های کوچک کاربرد دارد.
  • سرپیچ R7s: این سرپیچ بیشتر برای لامپ‌های هالوژنی خطی بسیار بلند مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

انواع سرپیچ لامپ بر اساس جنس

سرپیچ‌های موجود در بازار اغلب از دو جنس باکالیت و سرامیکی هستند که هر یک خصوصیات و ویژگی‌های مخصوص به خود را دارند.

انواع سرپیچ لامپ بر اساس جنس

  • سرپیچ لامپ باکالیت: بیشتر سرپیچ‌ها با استفاده از باکالیت ساخته می‌شوند. این ماده نسبت به حرارت و ضربه مقاوم است و در برابر حرارت‌های وارده و جریان الکتریکی مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهد.
  • سرپیچ لامپ سرامیکی و چینی: از دیگر انواع سرپیچ لامپ بر اساس جنس باید به سرپیچ‌های سرامیکی و چینی اشاره کرد. جنس این سرپیچ‌ها به گونه‌ای است که در برابر حرارت و دمای بالا مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهند و در صورت اتصالی و نوسان برق دچار آسیب جدی نمی‌شوند.

 

انواع سرپیچ لامپ بر اساس شکل و ساختار

سرپیچ لامپ سوزنی

سرپیچ‌های سوزنی با حروف G و GU در ابتدای نامشان مشخص می‌شوند. حرف G برای نمایش سرپیچ‌های سوزنی تک پین و حرف GU برای نمایش سرپیچ‌های سوزنی دو پین استفاده می‌شود. عدد بعد از این حروف هم نشانگر فاصله موجود میان پین‌ها بر حسب میلی متر است.

سرپیچ لامپ پایه‌دار

این دسته از سرپیچ‌ها با استفاده از متریال مختلفی همچون استیل و پلاستیک ساخته می‌شوند. سرپیچ‌های پایه‌دار استیل نسبت به نوع پلاستیکی مقاومت بالاتری دارند و با قیمت بیشتری به فروش می‌رسند. شکل ظاهری آنها هم بسیار زیبا است و برخی افراد از آنها به جای لوستر استفاده می‌کنند. لامپ مورد استفاده در سرپیچ پایه‌دار هم معمولا لامپ ادیسونی و لامپ فیلامنتی می‌باشد.

سرپیچ لامپ راکورددار

از دیگر انواع سرپیچ موجود در بازار باید به سرپیچ راکورددار اشاره کرد. این سرپیچ‌ها دارای قطعه خاصی به نام راکورد به رنگ زرد هستند که در بخش انتهایی سرپیچ واقع شده است. سرپیچ‌های راکورددار برای نصب انواع چراغ دیواری و لوستر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

سرپیچ لامپ کلیددار

 

سرپیچ لامپ کلیددار

 

این سرپیچ‌ها معمولا از نوع دوشاخه هستند و یک کلید جهت روشن و خاموش شدن چراغ بر روی آنها تعبیه شده است. به گونه‌ای که پس از قرار دادن لامپ در سرپیچ و اتصال آن به برق، میتوان با استفاده از کلید برای خاموش و روشن کردن چراغ اقدام کرد.

سرپیچ لامپ سقفی و دیواری

انواع سرپیچ لامپ دیواری و سقفی بر روی دیوار یا سقف متصل شده و از طریق آنها نصب انواع لوستر و سایر لامپ‌ها صورت می‌گیرد. این سرپیچ‌ها دارای انواع مختلفی هستند و بر اساس نوع و متریال به کار رفته در ساخت با قیمت متفاوتی به فروش می‌رسند.

سرپیچ چندتایی

سرپیچ‌های چندتایی برای نصب چند لامپ مختلف جهت روشنایی محیط استفاده می‌شوند. این سرپیچ‌ها دارای صفحه‌ای هستند که بر روی آن چند سرپیچ قرار دارد و اتصال لامپ‌های مختلف را امکانپذیر می‌کنند. از سرپیچ‌های چندتایی معمولا در محیط‌های دارای نور کم استفاده می‌شود.

 

جمع بندی

سرپیچ لامپ شامل انواع مختلفی بوده و در جنس‌ها و اشکال مختلفی در بازار موجود است. برخی از سرپیچ‌ها مختص به لامپ‌های خاصی هستند و تنها برای نصب همان لامپ مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای مثال از سرپیچ لامپ دیمری برای لامپ‌های ال‌ای‌دی استفاده می‌شود. تنوع سرپیچ‌ها باعث شده تا هر کدام با قیمت خاصی به فروش برسند. از این رو جهت اطلاع از قیمت انواع سرپیچ لامپ و یا خرید آنها میتوانید از طریق فروشگاه روشنایی اریکه اقدام کرده و سرپیچ مناسب لامپ روشنایی را خریداری نمایید.

مقالات مرتبط

پرکاربردترین تجهیزات برای نورپردازی ساختمان چیست؟

آشنایی با انواع لامپ‌های هالوژن LED، SMD و COB و تفاوت آنها

صفر تا صد نصب یا تعویض قاب هالوژن

5 نکته مهم در نورپردازی آرایشگاه به کمک هالوژن

چراغ پارکی چیست؟ و چه کاربردی دارد؟

دیدگاهتان را بنویسید

سبد خرید
ورود

حساب کاربری ندارید؟

برای دیدن محصولاتی که دنبال آن هستید تایپ کنید.